Catharinakerk in Doetinchem
home bestuur verhuur activiteiten boekenmarkten nieuws publicaties

Nieuwjaarsconcert 2018 Catharinakerk

Op zondag 7 januari a.s. om 16:00 uur zal het salonorkest ‘Schwarze Rose’ uit Emmerich o.l.v. Marina Kirchhofer samen met Elske te Lindert (cantororganist en sopraan) het nieuwjaarsconcert in de Catharinakerk verzorgen.
Het is alweer het 3e jaar in successie dat het nieuwjaarsconcert wordt georganiseerd door de Stichting Catharina Cultureel, die daarmee een traditie wil vestigen in Doetinchem. Een concert voor iedereen die de stichting en onze monumentale centrumkerk een warm hart toedraagt.
Het salonorkest bestaat uit 20 musici en zal met versterking van Elske te Lindert (sopraan) opera- en operettemuziek, musicalmelodieën en evergreens ten gehore brengen. Tijdens het concert wordt u verwend met een glaasje wijn of een ander drankje en als u dat wilt kan er gedanst worden op de walsen, tango’s en andere muziek van het orkest.
Het slotstuk wordt gevormd door het beroemde muziekstuk 'Pomp and circumstance' met daarin het wel bekende 'Land of hope and Glory' . Dit wordt op het prachtige Flentroporgel uitgevoerd door Elske te Lindert met medewerking van trompettist Ulrich Kirchhofer, hoornist Marina Kirchhofer en trombonist Kevin Michelbrink.
De toegang is vrij en iedereen is welkom vanaf 15.45 uur.
Wij hopen u op 7 januari te mogen begroeten.


orkest Schwarze Rose
Foto: Udo SpickmannNieuwjaarsconcert in de Catharinakerk

Op zondag 8 januari 2017 werd u in de Catharinakerk een Nieuwjaarsconcert aangeboden.
Elske ter Lindert, cantororganist van de Catharinakerk verzorgde een concert dat afgesloten werd met het welbekende “Land of Hope and Glory”.
Het concert werd aangeboden door de Stichting Catharina Cultureel die met het nieuwjaarsconcert een nieuwe traditie in Doetinchem wil vestigen.
Klik hier voor het programma (pdf bestand).


Elske ter Lindert
foto: Elske ter LindertNieuwjaarsconcert van 2016

Ook op 3 januari 2016 organiseerde de Stichting Catharina Cultureel een nieuwjaarsconcert in de Catharinakerk. Elske te Lindert bespeelde het prachtige Flentroporgel.

Het nieuwjaarsconcert bestond uit bekende muziek. Zo begon het met de beroemde Toccata en Fuga in d-moll van Johan Sebastian Bach en werd het afgesloten met Pomp and Circumstance van Edward Elgar. In dat laatste stuk werd de inbreng van het publiek gewaardeerd, het eindigde namelijk met ‘Land of hope and glory’. (WW december 2015)

Klik hier voor het programma (pdf bestand).


Flentrop orgel
foto: Theo RougoorJan volgt Jan op: Catharina Cultureel heeft nieuwe coördinator-verhuur

Sinds 1 november 2015 is Jan Terbeek de nieuwe ‘coördinator verhuur’ bij de Stichting Catharina Cultureel. Hij is in deze functie de opvolger van Jan Kuiperij. Terbeek is bereikbaar via e-mailadres verhuur@catharinacultureel.nl of tel. 06 5342 6032.

Jan Terbeek verzorgt en regelt de verhuur van de Catharinakerk en Driekoningenkapel. Tevens is hij voor de protestantse gemeente beheerder van de Catharinakerk. 'Kosteren' behoort niet meer tot de taak van de beheerder. Bij kerkdiensten zijn nu gemeenteleden bij toerbeurt koster.
Jan Terbeek is in 1951 geboren in Gaanderen. De nieuwe beheerder heeft meer dan 40 jaar bij de gemeente Doetinchem gewerkt, waar hij zich grotendeels heeft beziggehouden met verhuur en beheer van sportaccommodaties. Jan is getrouwd met Anja. Zij zal Jan af en toe assisteren bij zijn werk als beheerder.
“Ik vertrouw op een goede samenwerking met gebruikers van de kerk en kapel. Met veel goede moed ga ik starten met deze nieuwe uitdaging”, zegt Jan.
NB: Jan Terbeek moet niet verwisseld worden met zijn naamgenoot (en neef) die een winkel aan de Holterweg runde en schrijft over de (recente) historie van Doetinchem. (WW november 2015)


Jan Terbeek=
Jan Terbeek.

Bijzonder BACH concert in de Catharinakerk

Op zaterdagavond 10 oktober voerde het projectkoor ‘Bach Cantates Doetinchem’ voor de vierde maal een aantal bijzondere cantates uit van Johann Sebastian Bach in de Catharinakerk. Op het programma met de titel Verlangen en afscheid.... stonden 4 cantates.
BWV 161 Komm, du süße Todesstunde
BWV 56 Ich will den Kreuzstab gerne tragen (een solocantate voor bas).
BWV 156 Ich steh mit einem Fuß im Grabe en
BWV 103 Ihr werdet weinen und heulen.
Deze cantates waren niet eerder ten gehore gebracht in Doetinchem. Een première dus!

Het projectkoor Bachcantates Doetinchem stond onder leiding van dirigent Hans de Wilde uit Zutphen. Medewerking werd verleend door het barokensemble ‘Florilegium Musicum’. Vocale solisten waren: Dorien Lievers - alt; Falco van Loon - tenor en Daniël Hermán Mostert - bas.
(WW augustus 2015)

Projectkoor
Foto van Bachcantateconcert van 16 november 2013 in de Catharinakerk.

Mozart’s Requiem in Catharinakerk

In de avond van 4 mei klonk in de Catharinakerk het Requiem van Mozart, uitgevoerd door een projectkoor o.l.v. Elske te Lindert. Het concert sloot aan op de dodenherdenking en kranslegging in het Mark Tennant plantsoen.

De belangstelling voor zowel de herdenking als het concert was massaal. De kerk zat tijdens de uitvoering van het requiem bomvol. En volgens dagblad de Gelderlander kwamen ruim 1000 mensen af op de plechtigheid in het plantsoen. Het concert is te beluisteren en te bekijken via kerkdienstgemist.nl. (WW mei 2015)

Projectkoor
Projectkoor.

Oorlogsveteraan bezoekt Catharinakerk

De Canadese oorlogsveteraan Stan Butterworth (90) heeft zaterdag 2 mei een bezoek gebracht aan de Catharinakerk. Hij werd hier ontvangen door het bestuur van de Stichting Catharina Cultureel en toegesproken door ds. Klaas A. Bakker.

Stan Butterworth maakte deel uit van het Canadese Fort Garry Horse-regiment, dat eind maart en in de eerste helft van april 1945 de Achterhoek bevrijdde. Hij was toen ook in Doetinchem en zag de Catharinakerk als ruïne. In de hal van de kerk hangt nog altijd een foto waarop luitenant-kolonel E.M. Wilson, de commandant van het Fort Garry Horse Regiment, in de ruïnes van de Catharinakerk (geposeerd) de verdere opmars bespreekt met zijn officieren. Ds. Bakker overhandigde Butterworth een kopie van deze foto.
In Doetinchem bezocht de Canadees ook het monument in het Mark Tennant-plantsoen, de Shermantank in het Canadapark en het buurthuis Fort Garry Horse. Hier werd hij door burgemeester Joosten bedankt voor zijn bijdrage aan de bevrijding van Nederland.
De krasse Butterworth maakt met een gezelschap van 16 landgenoten, waaronder een aantal van zijn familieleden, een herdenkingstoer door Nederland. Zondag 3 mei heeft Butterworth het graf van zijn broer Fred in Holten bezocht. Deze kwam in 1945 om bij de verovering van Groningen op de Duitsers. (WW mei 2015)

Stan Butterworth en Klaas Bakker
Stan Butterworth en Klaas Bakker.

Natural Rhythm in de kerk

Was de kerk zaterdag ingericht als ontbijt-, ontvangst- en dinerzaal, dinsdag zag het interieur er weer heel anders uit. Dinsdag 22 en woensdag 23 april deed de kerk dienst als expositieruimte.

Leerlingen van de MBO-opleiding Bloem & Styling van AOC Oost Doetinchem exposeerden examenstukken onder het motto Natural Rhythm. Bezoekers kwamen ogen te kort. Op displays, maar ook met catwalkshows presenteerden leerlingen hun kunstzinnige (bloem)werkstukken: showboeketten, corsages, bruidsboeketten, tafelversiering, maar ook tassen, schoenen, lichaamssieraden en lichtobjecten. Een feest voor het oog… en de neus. (WW mei 2015)

Natural Rhythm
Natural Rhythm.

Spitsroeden lopen voor sportweekopening

De Catharinakerk speelde een prominente rol bij de opening van de Nationale Sportweek op zaterdag 18 april 2015. Een aantal officiële plichtplegingen vonden plaats in de kerk. Voor de vrijwilligersgroep was het even spitsroeden lopen.

Wat hebben zij gedaan: op vrijdag de kerk omgebouwd tot een ontbijtzaal voor 200 mensen. Op zaterdag koffie en thee gezet en geserveerd bij het ontbijt en vervolgens ook voor de vele ‘sportweekhelpers’ die buiten waren. Verder de kerk de hele dag netjes gehouden voor de wisselende activiteiten: ontbijt, lunch, officiële ontvangst, diner-buffet.
De vrijwilligers in de keuken hebben ongeveer 700 kopjes koffie en ongeveer 200 kopjes thee gezet. ‘s Avonds hebben ze de hele kerk schoongemaakt, opgeruimd en weer ingericht voor de kerkdienst van zondagmorgen.
De NOC-NSF, de organisator van de Sportweek, was uitermate tevreden over de dienstverlening. Bij monde van Hanne Daanen lieten de organisatoren weten ‘onwijs veel bewondering en waardering te hebben voor de gigantische gastvrijheid en inzet. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat zag de kerk er perfect uit en was de catering fantastisch verzorgd. Waarvan acte! (WW mei 2015)

Simonsplein
Simonsplein.
Catharinakerk klaar voor de lunch
Catharinakerk klaar voor de lunch.

Bijzonder concert in Catharinakerk

Op zaterdagavond 25 april 2015 verzorgden organist Teun van de Steeg en sopraan Marjo Harmsen een bijzonder concert in de Catharinakerk in Doetinchem.


Hoofdbestanddeel van de avond waren twee grote orgelwerken: ‘Ein feste Burg,’ opus 27 van Max Reger en ‘Jesu meine Freude’, opus 87 van Siegfried Karg-Elert. Daarnaast werden een aantal andere orgelwerken en werken voor orgel en sopraanstem uitgevoerd.
Er werd een projectkoor gevormd waarmee de genoemde twee grote orgelwerken vierstemmig meegezongen werden.
(WW april 2015)

Teun v.d. Steeg studeerde aan de conservatoria in Enschede en Arnhem. Na het behalen van zijn diploma uitvoerend musicus voor orgel nam hij deel aan de Noord Duitse Orgelakademie. Ook studeerde Teun af in de (muziek)filosofie. Sinds een aantal jaren is hij kerkmusicus in Doetinchem en Doorwerth. Verder componeert hij graag, o.a. werken voor orgel, piano, strijkkwartet en koor.Sopraan Marjo Harmsen zingt een breed repertoire van klassieke liederen, opera’s, musicals en religieuze liederen. Met een aantal jaren Schumann Akademie en de cursus EVTS stemtechniek als basis houdt ze haar kennis en kunde op peil door regelmatig masterclasses te volgen. Ze is zangcoach, geeft stemvorming aan koren, treedt op als soliste en is één van de zangeressen van het kwartet Let Us Wander.Teun v.d. Steeg

Marjo Harmsen

Oost-Nederlands Kamerkoor zong barok op 19 april 2015.

Ter gelegenheid van zijn 50-jarige bestaan organiseerde het Oost-Nederlands Kamerkoor op zondag 19 april een bijzonder concert in de Catharinakerk in Doetinchem.

Op het programma stond prachtige barokmuziek: Te Deum van Jan Dismas Zelenka, 2 Coronation Anthems Concerto Grosso van Georg Friedrich Händel en Magnificat van Johann Sebastian Bach. Medewerking werd verleend door ‘The Utrecht Company of Music’ onder leiding van Karel Demoet, met in totaal twintig instrumentalisten. Verder werkten aan dit concert de volgende vocale solisten mee: Heleen Koele, Petra Fröhlich, Rosina Fabius, Henk Gunneman en Marc Panthus. (WW maart 2015)
Zie www.oostnederlandskamerkoor.nl

Oost-Nederlands Kamerkoor in de Catharinakerk
Oost-Nederlands Kamerkoor in de Catharinakerk.

Concert projectorkest ‘Harmonie in de Achterhoek’

Vrijdagavond 9 mei 2014 klonk er harmoniemuziek in de Catharinakerk in Doetinchem. Een projectorkest met 55 conservatoriumstudenten o.l.v. Bas Koolenbrander speelde die avond Symfonie no. 1 'The lord of the Rings' van Johan de Meij en andere orkestwerken onder het motto ‘Harmonie in de Achterhoek’.


Met dit openbare concert sloten dirigent en orkest een project af waarbij ze twee dagen lang educatieve concerten en workshops verzorgden op een aantal basisscholen en op het Ludger College in Doetinchem. Bas Koolenbrander, geboren en getogen in Gaanderen, is dirigent in opleiding en studeert in 2014 af aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. (WW april 2014)

Bas Koolenbrander
Bas Koolenbrander dirigeert op 9 mei in de Catharinakerk het projectorkest ‘Harmonie in de Achterhoek’.
Er is nog oud 'nieuws' te vinden als u klikt op oudnieuws.