Catharinakerk in Doetinchem
Home Bestuur Verhuur Activiteiten Boekenmarkt

Nieuws

Publicaties

Open Monumentendag 2018

Op 8 september vond om 10.00 uur in de Driekoningenkapel de officiële opening plaats van Open Monumentendag 2018 door burgemeester Mark Boumans. Daarna kon men kijken naar foto's van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. 's Middags presenteerde het Erfgoedcentrum in de Driekoningenkapel de theater-voorstelling 'Vive la Hollande!'.
In de Catharinakerk was er om 11:00 uur een mini-concert van het Chr. Mannenkoor Meppel. En vanaf 12:00 uur was er boekenmarkt. De afsluiting om 16:30 was er met een concert voor orgel en trompet door Nieuwe Muziek.


Driekoningenkapel

Driekoningenkapel


Catharina Cultureel komt met boeiend en afwisselend zomerprogramma 2018

Lunchconcerten, zomeravondconcerten en wisselende exposities: het zomerprogramma van Stichting Catharina Cultureel in Doetinchem is ook dit jaar de moeite waard. Zowel voor toeristen die hun vakantie in of rond Doetinchem doorbrengen als voor de eigen inwoners.

Catharinakerk middelpunt
De Catharinakerk is deze zomer zowel letterlijk als figuurlijk het middelpunt van het zomerprogramma. De prachtige kerk is altijd een bezoek waard maar zeker in de zomerperiode wanneer er een interessante expositie te zien is. De kerk is in de zomermaanden op dinsdag en zaterdag geopend. Het stiltecentrum in de hal van de kerk is dagelijks geopend. Een kaarsje aansteken en een moment van bezinning zijn dus steeds mogelijk. Op dinsdag en op vrijdag wordt het carillon bespeeld.

Prachtige muziek in de Catharinakerk, onder andere op orgel en piano
Elke dinsdag van 17 juli tot en met 21 augustus wordt er een lunchconcert gegeven in de Catharinakerk. Het begint om 12.15 en duurt tot ongeveer 13.00 uur. De toegang is vrij maar een gift na afloop wordt op prijs gesteld. Een aantal concerten wordt gegeven op het fraaie Flentrop orgel. Regionaal bekende musici maken hun opwachting zoals onze stadsorganist Elske te Lindert en Wilbert Berendsen. Als u ze kent, komt u zeker naar de Catharinakerk. Kent u ze nog niet? Dan wordt het tijd dat u hen en hun muziek leert kennen. Zie voor een overzicht van de lunchconcerten www.catharinacultureel.nl onder Activiteiten.

Afwisselende muziek in de Driekoningenkapel op de zomeravondconcerten
Vlakbij de Catharinakerk staat de kleine, intieme en sfeervolle Driekoningenkapel. Van 20 juli tot en met 24 augustus wordt er elke vrijdagavond een zomeravondconcert gegeven. Onder andere het Oost Gelders Kwintet, Qamm en Paul Mulder zorgen voor mooie concerten die ongeveer een uur duren. De aanvang is steeds 20.00 uur. Er is geen pauze zodat de bezoekers daarna voor een drankje kunnen neerstrijken op één van de terrassen op het Simonsplein. De entree bedraagt steeds € 5,-. Zie voor een overzicht van de zomeravondconcerten www.catharinacultureel.nl onder Activiteiten.

Vaste en wisselende exposities
In de Catharinakerk is in de zomer een beeldenexpositie te zien. In de Driekoningenkapel is een wekelijks wisselende expositie. Zie voor een overzicht van deze exposities www.catharinacultureel.nl onder Activiteiten.
De openingstijden zijn evenals in de Catharinakerk op dinsdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 14.00 uur tot 17.00 uur. En natuurlijk tijdens de concerten.


luchtfoto Catharinakerk

Catharinakerk


Requiem van Gabriël Fauré bij 4 mei herdenking in Catharinakerk, 2018

Zoals al enkele jaren gebruikelijk werd er na afloop van de plechtigheid bij het herdenkingsmonument in het Mark Tennantplantsoen in de Catharinakerk een requiem uitgevoerd. Ditmaal betrof het het Requiem van Fauré. Dit requiem is in verschillende perioden ontstaan en het werd bovendien in verschillende bezettingen uitgevoerd. De bezetting waarin het 4 mei in Doetinchem werd uitgevoerd, komt vrij dicht bij de bezetting van Fauré’s eerste uitvoering. Deze bewerking is van David Hill.

Fauré zegt zelf over het requiem het volgende:
“Het requiem ademt een groots humaan gevoel van het geloof in de eeuwige rust. Het is gezegd dat mijn requiem niet de angst voor de dood uit en iemand noemde het een slaapliedje voor de dood. Maar zo zie ik de dood, als een blijde overlevering en een streven naar de blijdschap hierboven, in plaats van een pijnvolle ervaring. Het requiem is zo zachtmoedig als ikzelf.”
Het requiem duurt ongeveer 40 minuten en is door de lengte en door de sfeer die het stuk ademt bij uitstek geschikt voor de avond van 4 mei. Liefde, rust en humaan vertrouwen ademt het in ieder deel.
Het requiem werd aangeboden door de Stichting Catharina Cultureel. De uitvoerenden:
Deventer Vocaal Ensemble o.l.v. Elske te Lindert
Sopraan Elske te Lindert
Barito Frank van Gerven
Cello Marije Toenink
Orgel Liga Vilmane
Harp Annegreet Rouw

Deventer Vocaal Ensemble

Deventer Vocaal Ensemble


Benefietconcert voor Israël, 2018

Zaterdagavond 21 april gaf het Hineni Symfonie Orkest in samenwerking met organist Teun van de Steeg een concert in de Catharinakerk.

Het Hineni Symfonie Orkest heeft een grote bezetting aan muziekinstrumenten. Het bestaat uit 50 professionele musici en staat onder leiding van chef-dirigent Lubertus Leutscher. Sinds 2006 geeft het orkest concerten in binnen- en buitenland. Het trad op in onder andere het Concertgebouw in Amsterdam, de Doelen in Rotterdam en het Jerusalem Theatre in Jeruzalem. 'Hineni' is Hebreeuws voor 'hier ben ik'. Onder dit motto spelen de leden van het orkest, Pro Deo ter bemoediging van het Joodse volk en ter financiële ondersteuning van de Gaarkeuken van Hineni in Jeruzalem.

Centraal in het programma op 21 april stond de Eerste Orgelsymfonie van A. Guilmant (1837-1911) voor orgel en orkest. Verder speelde het Hineni Symfonie Orkest Die Moldau van Smetana (1824-1884) en speelt Teun van de Steeg op het Flentrop orgel Joodse arrangementen, improvisaties op bekende Jiddische en Israëlische melodieën. Kortom, een hele mooie en gevarieerde avond. Teun van de Steeg is een zeer bekende organist, die concerten heeft gegeven in Nederland en ver over de landsgrenzen. Hij is cantor en vaste organist in twee kerkelijke gemeenten, o.a in De Wingerd in Doetinchem.

De organisatie Hineni in Jeruzalem biedt steun aan onder meer weeskinderen, kansarme jongeren, Holocaustoverlevenden en slachtoffers van terreur. Het centrum wordt geleid door de Nederlandse Benjamin Philip en beschikt over een grote gaarkeuken, die dagelijks de allerarmsten in Jeruzalem van een gratis warme maaltijd voorziet.

Hineni Symfonie Orkest

Hineni Symfonie Orkest


Lubertus Leutscher

chef-dirigent Lubertus LeutscherTeun van de Steeg

organist Teun van de Steeg


Doetinchem herdenkt en viert, 2018

Van 19 tot en met 26 maart herdacht Doetinchem de bombardementen van 1945. In de daarop volgende week werd de bevrijding van onze stad op 2 april herdacht. In die periode vonden er op verschillende plaatsen in de stad herdenkingsmomenten plaats.

Op vrijdag 23 maart was er een herdenkingsbijeenkomst in de Catharinakerk met een aansprekend programma voor jong en oud. Vanaf 19.30 uur speelde stadsbeiaardier Roel Smit ernstige muziek op het carillon in de toren.

Programma:
20.00 Muziek: March uit 'Music for the funeral of Queen Mary' van Henry Purcell, door omfloerste trom en een koperkwartet van Muziekschool Oost-Gelderland.
20.05 Foto/video presentatie over de bombardementen met orgelmuziek van Wim Ruessink: Fantasia in g moll, J.S. Bach.
20.10 Theo Rougoor vertelt over de luchtfoto van de gebombardeerde stad, het herdenkingsraam in de kerk en de vredesklok bij het gemeentehuis.
20.20 Muziek: Canzona uit 'Music for the funeral of Queen Mary' van Henry Purcell.
20.25 Toespraak door burgemeester Mark Boumans.
20.30 De burgemeester en leerlingen van het Ludgercollege leggen bloemen en steken kaarsen aan bij het herdenkingsraam.
20.35 Uitleg Requiem door Teun van de Steeg.
20.40 Requiem voor Doetinchem van Teun van de Steeg.
Dit requiem is in 2018 gecomponeerd door Teun van de Steeg, componist, docent piano/orgel en kerkmusicus en wordt onder zijn leiding uitgevoerd door het strijkkwartet van De Muziekschool Oost-Nederland met sopraan Annette Weterings.
20.50 Afsluiting: koffie en thee.

Zie het filmpje op Youtube.


6 muzikanten

Uitvoerenden van het Requiem.


Nieuwjaarsconcert 2018 Catharinakerk

Op zondag 7 januari 2018 verzorgde het salonorkest ‘Schwarze Rose’ uit Emmerich o.l.v. Marina Kirchhofer samen met Elske te Lindert (cantororganist en sopraan) het nieuwjaarsconcert in de Catharinakerk.

Het was alweer het 3e jaar in successie dat het nieuwjaarsconcert werd georganiseerd door de Stichting Catharina Cultureel, die daarmee een traditie wil vestigen in Doetinchem. Een concert voor iedereen die de stichting en onze monumentale centrumkerk een warm hart toedraagt.
Het salonorkest bestaat uit 20 musici en bracht met versterking van Elske te Lindert (sopraan) opera- en operettemuziek, musicalmelodieën en evergreens ten gehore. Tijdens het concert werd men verwend met een glaasje wijn of een ander drankje en er kon gedanst worden op de walsen, tango’s en andere muziek van het orkest.
Het slotstuk werd gevormd door het beroemde muziekstuk 'Pomp and circumstance' met daarin het wel bekende 'Land of hope and Glory' . Dit werd op het prachtige Flentroporgel uitgevoerd door Elske te Lindert met medewerking van trompettist Ulrich Kirchhofer, hoornist Marina Kirchhofer en trombonist Kevin Michelbrink.


orkest Schwarze Rose

Foto: Udo Spickmann


Nieuwjaarsconcert 2017 Catharinakerk

Op zondag 8 januari 2017 werd u in de Catharinakerk een Nieuwjaarsconcert aangeboden.
Elske ter Lindert, cantororganist van de Catharinakerk verzorgde een concert dat afgesloten werd met het welbekende “Land of Hope and Glory”.
Het concert werd aangeboden door de Stichting Catharina Cultureel die met het nieuwjaarsconcert een nieuwe traditie in Doetinchem wil vestigen.


Elske ter Lindert

foto: Elske ter Lindert


Er is nog oud 'nieuws' te vinden als u klikt op oudnieuws