Catharinakerk in Doetinchem
home bestuur verhuur activiteiten boekenmarkten nieuws publicaties


Het concertseizoen 2016 in de maanden juli en augustus bevatte 6 lunchconcerten op de dinsdag van 12.15-13.00 uur in de Catharinakerk, en ook 7 avondconcerten op de vrijdag vanaf 20.00 uur in de Driekoningenkapel.


Dinsdag 12 juli, 12.15 - 13.00 uur, lunchconcert in Catharinakerk

Elske te Lindert, cantor-organist in de Catharinakerk, opent de serie lunchconcerten 2016. Ze laat in dit eerste concert allerlei aspecten van het schitterende en veelzijdige Flentrop-orgel horen. Muziek van Sweelinck en C. Ph. E. Bach klinkt hier prachtig met al die mooie heldere stemmen. Maar ook de romantiek wil graag gespeeld worden op dit orgel. En in het Reger-jaar mag een beetje Reger-geweld niet ontbreken! Een veelzijdig programma dus.
Entree: vrije giftVrijdag 15 juli, 20.00 – 21.00 uur, avondconcert in Catharinakerk

Het Nijmeegs Blazersensemble is in 1970 opgericht door enkele amateur- en vakmusici. De vaste kern bestaat uit tien musici, voor werken met een grotere bezetting worden extra muzikanten gevraagd. Het ensemble staat sinds begin dit jaar onder leiding van Mark Snitselaar. Door de jaren heen heeft het gezelschap vrijwel alle bekende werken voor blazers gespeeld. In dit concert speelt het romantische werken van Richard Strauss, Josef Suk en Arthur Bird: Duits, Boheems en Amerikaans.
Entree: € 5,00Dinsdag 19 juli, 12.15 - 13.00 uur, lunchconcert in Catharinakerk

Het spel van een musicus laat zich niet vangen in een CV, vindt pianist Hans-Erik Dijkstra. Hij is professional en wil u dit keer laten genieten van ‘Preludes door de eeuwen heen’. Oorspronkelijk was een prelude een soort improvisatie, die vlak voor het echte werk werd gespeeld. Bach gebruikte deze vorm als voorspel voor de fuga. Bij de herontdekking van de muziek van Bach door Mendelssohn verscheen de prelude als zelfstandige vorm. Chopin schreef 24 preludes ‘naar Bach’. Vele componisten volgden dit voorbeeld.
Entree: vrije giftVrijdag 22 juli, 20.00 – 21.00 uur, avondconcert in Driekoningenkapel

Tot het repertoire van het duo Mir Tsvey behoren behalve Jiddische liederen ook Ladino liederen en muziek uit de kampen Theresiënstadt en Westerbork. Josine Franken (zang) en Leo Driesenaar (piano, gitaar, accordeon en zang) brengen in dit zomeravondconcert delen uit ‘Ikh vel treystn zey un tsertlen’ (Ik wil ze troosten en strelen), het programma waarmee het duo het 12,5 jarig jubileum vierde. Naast Jiddische juweeltjes hoort u ook het fameuze Lili Marleyn, wellicht voor het eerst, in het Jiddisch!
Entree: € 5,00Dinsdag 26 juli, 12.15 - 13.00 uur, lunchconcert in Catharinakerk

Quintijn Hoogenboom (klavecimbel), Anne Marie Kamphuis (sopraan) en Marél Willems (blokfluit) laten als trio QAMM de barokperiode op feestelijke wijze weerklinken. In de grote akoestiek van de Catharinakerk zingt Anne Marie verschillende wereldlijke cantates en liederen, begeleid door blokfluit en klavecimbel. Tussendoor klinken sonates en canzones, gespeeld op sopraan- en altblokfluit met basso continuo begeleiding op klavecimbel. Muziek van 1600 tot 1750 uit Italië en Engeland. En uit Duitsland de Bach-aria ‘Höchster, was ich habe’ uit Cantate BWV 39.
Entree: vrije giftVrijdag 29 juli, 20.00 – 21.00 uur, avondconcert in Driekoningenkapel

Lemon Squeeze neemt u mee op een muzikale reis langs verschillende landen, muziekstijlen en tradities: van jiddische muziek en een Ierse ballade uit Europa tot cajun en gospels uit de USA, van calypso en latin uit de Cariben en Zuid-Amerika tot folksongs uit Oost-Afrika en Zuid-Oost Azië. Lemon Squeeze wordt gevormd door Henk Ankoné (zang, gitaar en ukelele), Theo Worm (klarinet, banjo en mandoline), Nico Hoogland (accordeon) en Gérard Baldeo (gitaar en basgitaar).
Entree: € 5,00Dinsdag 2 augustus, 12.15 - 13.00 uur, lunchconcert in Catharinakerk

Wim Ruessink, cantor-organist en beiaardier in Winterswijk, speelt een programma waarbij naar binnen gerichte muziek wordt afgewisseld met speelse composities. Aan de ene kant de sublieme en verfijnde variatietechniek van Van Noordt en Matter over de Geneefse melodie van Psalm 116 en de geliefde lyrische Cantilena van Rheinberger. Aan de andere kant twee barok-swingende fuga’s van Buttstedt. Hij brouwde twee heel bijzondere fugathema’s met al die repeterende noten! Rutter zet een swingende punt achter dit concert.
Entree: vrije giftVrijdag 5 augustus, 20.00 – 21.00 uur, avondconcert in Driekoningenkapel

Harpiste Judith Baakman en violist Radboud Post vormen het nieuwe duo Corda Nueva. Ze spelen muziek uit verschillende landen en culturen. Naast klassiek, klezmer, latin duiken ze ook de tango in. De specifieke stijl waarin zij die spelen, is de Argentijnse ‘a la parrilla’. Dit betekent letterlijk ‘op de barbecue’. Bij deze stijl worden de tango’s op geïmproviseerde wijze ten gehore gebracht; de arrangementen worden ingegeven door het moment. Dus, laat u verrassen.
Entree: € 5,00Dinsdag 9 augustus, 12.15 - 13.00 uur, lunchconcert in Catharinakerk

Gijs van Schoonhoven is de stadsorganist van Enschede en was vele jaren docent aan diverse muziekscholen en het ARTEZ-conservatorium. Sinds enige jaren specialiseert hij zich in het improviserend begeleiden van geluidloze films op orgel. Ook in dit lunchconcert speelt hij twee improvisaties, maar nu gebaseerd op namen: één op de naam Roel Smit en één op de naam Elske te Lindert, de voormalige en huidige kerkmusicus van de Catharinakerk. Verder staan o.a. een Praeludium pedaliter van Dietrich Buxtehude en Choral III van César Franck op het programma.
Entree: vrije giftVrijdag 12 augustus, 20.00 – 21.00 uur, avondconcert in Driekoningenkapel

Anja den Bakker en Yvonne Beeftink zijn al vele jaren actief in de muziek. Yvonne speelt piano en begeleidt menig koor en vocalist. Anja zingt bij diverse gelegenheden. Sinds het najaar van 2015 vormen ze een muzikaal duo. Ze brengen mooie Nederlands- en Engelstalige luisterliedjes die het hart raken en wellicht herinneringen oproepen. Vanuit hun passie voor muziek treden zij voor u op in een totaalprogramma met tekst en muziek.
Entree: € 5,00Dinsdag 16 augustus, 12.15 - 13.00 uur, lunchconcert in Catharinakerk

Violist Jelmer Simmes (1998) speelt zijn lievelingsstuk: de grote vioolsonate van César Franck. Hij wordt daarbij op de vleugel begeleid door zijn vader Ben Simmes. De sonate duurt ruim een half uur. Daarna spelen vader en zoon nog enkele korte werken, de titels hiervan zijn nog niet bekend... Jelmer was net zeven jaar oud toen hij werd toegelaten tot de jongtalent klas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens zijn middelbare schooltijd vervolgde hij zijn vioolstudie aan het ARTEZ conservatorium.
Entree: vrije giftVrijdag 19 augustus, 20.00 – 21.00 uur, avondconcert in Driekoningenkapel

Gerdy van der Graaf is singer-songwriter van ongebruikelijke songs. Ze bedrijft kleinkunst met grote ambitie, namelijk ‘het leven een stukje lichter maken’. Haar repertoire is Nederlandstalig en reikt van fraaie popnummers, via jazz en tango tot ballads en salsa. Het optreden in de kapel omvat nummers van haar cd ‘Het Is Van Mij’ en nieuw repertoire met bijpassende gedichten. De musici Harry Juch, Ramon Roelofs en Joris Holtackers zorgden voor de arrangementen op de orkestband.
Entree: € 5,00Vrijdag 26 augustus, 20.00 – 21.00 uur, avondconcert in Driekoningenkapel

Anne Marie Kamphuis (zang) en Maria Woerde (piano) musiceren samen als duo MAAN. Deze naam is symbolisch voor hun missie; het zachte, troostrijke licht vertalen in troostrijke muziek. Dit avondconcert heeft als thema ‘Slaap zacht, mijn kind’. Het bevat wiegenliederen uit diverse stijlperiodes en van componisten als Schubert, Brahms, Grieg, Tsjaikovski, Wagner, Wolf en Reger.
Entree: € 5,00