Catharinakerk in Doetinchem
home bestuur verhuur activiteiten boekenmarkten nieuws publicaties

In 2016 waren er in juli en augustus exposities in de Catharinakerk en de Driekoningenkapel.


Catharinakerk 5 - 31 juli: Jozef Kemperman

Jozef Kemperman exposeerde in de Catharinakerk een serie houten ‘vogelachtigen’ onder het motto ‘Wat heeft hem die vogels getoverd’, een uitspraak die hij dit voorjaar hoorde en noteerde. Het antwoord moet hij schuldig blijven: “Ik zou het niet weten, ik wil het niet weten”, zegt hij. Zijn inspiratiebron voor deze serie is een wapenstok uit 18e – 19e eeuw uit Polynesië. Jozef Kemperman is zijn studie begonnen aan het particulier instituut voor beeldende vorming en studeerde vervolgens aan de Academie voor beeldende kunst te Enschede. Hij werkt sinds 1978 als beeldhouwer en maakt naast vrij werk ook werk in opdracht. Daarnaast is hij docent en mede-organisator van o.a. de kunstmanifestatie Huntenkunst.Catharinakerk 1-27 augustus: Zora Kolcakovska

Zora Kolcakovska exposeerde in de Catharinakerk portretten in gebakken klei. Haar thema is: ‘Mijn helden’. In haar dagelijkse werk, ziet ze op de gezichten van haar cliënten de rimpels als sporen van belééfd leven. Zora: “Dat leven is zo bijzonder, zo mooi, zo kort... De levenservaringen, wijsheid, rust en de kwetsbaarheid die op hun gezichten te lezen is, ontroert mij zodanig dat ik dat wil verbeelden. Ik bewonder dat. Tijdens het boetseren ervaar ik nóg duidelijker hun wezen en wordt het werk als vanzelf groter en groter omdat hun boeiende karakter zo groot is”.Week 28 (11 - 16 juli): Herma Heezen.

Herma Heezen-Vreman begon ruim 25 jaar geleden met schilderen. Haar inspiratiebron is de schoonheid van de natuur. Sinds een aantal jaren gaat zij losser om met de natuur als voorbeeld en verkent ze in haar werk de mogelijkheden van een abstracte beeldtaal waarin het spel met kleuren en ongebruikelijke materialen een prominente plaats heeft.Week 29 (18 - 23 juli): Jetty Boland-Klaver.

Bewerkt gevouwen karton vormt de basis van het werk van Jetty Boland-Klaver. Kleuren, sommige bewerkt met bladgoud, versterken het totaal. Herhaling van elementen die gelijksoortig schijnen, maar in de kern toch steeds anders zijn, geven kracht en ritme aan haar werk. Het ritme, de herhaling van vormen en kleuren doen zelf hun werk. Deze elementen maken de werkelijkheid spannend en levendig.Week 30 (25 -30 juli): Consuelo Plaza Aranda.

De in Madrid geboren kunstenares Consuelo Plaza Aranda gaat haar gevoelens niet uit de weg. Woede, liefde, verdriet, geweld en racisme verbeeldt ze in de meest fantastisch gedeformeerde schepsels; mensen en dieren en allerlei abstracte tekens, decoratieve patronen en onbestemde figuurtjes. Ze onderhoudt contacten met Spaanse kunstenaars en exposeert in dit verband onder de titel ‘Encuentros 6’ (Ontmoetingen 6).Week 31 (1 - 6 augustus): Jos Koster.

Kenmerkend voor decoratief werk van Jos Koster is het omgaan met vorm en vlak omgezet in stoffen en verf tot een duidelijk aanwezige textuur en zichtbare gelaagdheid op het doek. Daarnaast maakt hij abstract werk waarbij hij voortdurend een spanning opzoekt die uiteindelijk het gewenste effect moet opleveren. Door deze manier van werken ontstaan er steeds nieuwe ideeën en een honger naar vernieuwing in materiaal en techniek.Week 32 (8 - 13 augustus): Freeke en Wim Nijman.

Freeke en Wim Nijman maken beiden glas-in-lood en glasobjecten maar geven daar ieder een eigen invulling aan. Wim maakt glas-in-lood voor toepassing in woningen, objecten van blank glas en glasmozaïeken. Freeke verwerkt in haar raamdecoraties van glas-in-lood o.a. bergkristal, agaat, onyx en jade. En volgens de techniek van het fusen (samensmelten) maakt ze schalen, vazen, wand- en tuinobjecten.
De expositie is geopend op dinsdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.Week 33 (15 - 20 augustus): Hans Jaarsma.

Hans Jaarsma exposeert een overzicht van zijn schilderijen. Het is een overzicht van vele jaren. Afgebeeld zijn vooral bomen, vogels, paarden en bloemen. De schilderijen bieden een bijzondere blik op de werkelijkheid en zijn daarom heel herkenbaar. De interpretatie is aan de kijker. De kleurrijke schilderijen zijn alle uitgevoerd in acryl op doek. Laat u verrassen.Week 34 (22 - 27 augustus): Erna van den Heuvel en Marion Schepers-Lovendaal.

Erna schilderde aanvankelijk voornamelijk abstracte schilderijen. Omdat ze schilderen met olieverf het prettigste vond, ging ze vijf jaar geleden realistisch schilderen op advies van Marion Schepers- Lovendaal. Marion schildert realistisch op basis van nat-in-nat techniek met olieverf. Door de jaren heen heeft ze deze techniek steeds meer geperfectioneerd. Sinds 2010 geeft ze haar kennis en techniek door via lessen en workshops.