Catharinakerk in Doetinchem
Home Bestuur Verhuur Activiteiten Boekenmarkt

Nieuws

Publicaties

Open Monumentendag op 14 september 2019.

Op de Open Monumentendag zullen in Doetinchem zowel de Catharinakerk als de Driekoningenkapel van 10:30-16:30 uur te bezichtigen zijn.

De Catharinakerk was oorspronkelijk een katholieke kerk gewijd aan de heilige Catharina van Alexandrië, een Egyptische martelares die protesteerde tegen de christenvervolgingen. Op de plek van de kerk stond al in 838 een houten kapelletje, maar in omstreeks 1200 werd de kruiskerk gebouwd, die daarna nog een aantal keren vergroot en verbouwd werd. Ook na de stadsbrand van 1527 en de verwoesting van 1945 werd de kerk herbouwd.

Tijdens de Open Monumentendag is er ook aandacht voor het Flentrop orgel. verder wordt er een film over de herbouw van de toren vertoond. Er zijn een aantal korte optredens van het gezelligheidskoor Cantadoe o.l.v. Marjo Harmsen en het barbershopkoor Miracle Sound o.l.v. Els Peters. Zie verder ook Opendag Catharinakerk.pdf.

De Driekoningenkapel is een eenvoudig bakstenen kerkje aan de Gasthuissteeg. Oorspronkelijk was de kapel een onderdeel van het Gasthuis, waarin vanaf het midden van de 14e eeuw armen werden ondersteund en doortrekkende vreemdelingen onderdak vonden. Door het bombardement van maart 1945 op het historische centrum van Doetinchem raakte de kapel zwaar beschadigd. De herbouw van de kapel werd in 1950 voltooid. Kenmerkend is dat op het ranke torentje geen haan staat, maar een zwaan, het symbool van de lutheranen. In 2008 fuseerden de lutheranen met de Protestantse Gemeente Doetinchem. Zie verder ook Opendag Driekoningenkapel.pdf.

Catharinakerk

Catharinakerk

Doetinchem herdenkt en viert.

Requiem For My Friend van Z. Preisner op 4 mei 2019 in de Catharinakerk.

Evenals voorgaande jaren werd er na afloop van de plechtigheid bij het herdenkingsmonument in het Mark Tennantplantsoen in de Catharinakerk een requiem uitgevoerd.

Dit jaar was dat het Requiem For My Friend van Zbigniew Preisner. Het is geschreven voor Preisners goede vriend Krzysztof Kieslowski, een dirigent met wie hij veel samenwerkte. In een driemanschap met de tekstschrijver Krzysztof Piesiewicz waren ze aan het werk aan een groot concert dat zou gaan over de betekenis van het leven. Het moest een groot spektakel worden. Tijdens de voorbereidingen van dit grote project is Kieslowski overleden. Preisner schreef toen voor hem dit requiem, dat bij Kieslowski`s uitvaart is uitgevoerd.

Het verhaal bestaat uit twee delen en gaat over oorlog, herdenking, vrede en bewustwording. Het begint met klassieke requiemdelen en eindigt met "e;Lacrimosa"e; (tranen), een zeer intens stuk dat het verdriet om de gevallenen uitschreeuwt. Maar tranen hoeven niet het einde te zijn. Daarom draagt het tweede deel van het requiem de titel "LIFE". Het gaat voorbij de tranen en vraagt om kracht in moeilijke tijden. Zodat we door kunnen gaan met leven en altijd hoop houden en altijd durven geloven in de waarde van de komende tijden.

Het requiem werd aangeboden door de Stichting Catharina Cultureel.
Uitvoerenden waren het Catharina Collegium, o.l.v. Elske te Lindert - sopraan, Nicoline Tammes - alt, Marije Toenink - cello, Mathilde Leemhuis - saxofoon en Liga Vilmane - orgel.


poster van requiem

Poster


Herdenkingsbijeenkomst Doetinchemse bombardementen.

Catharinakerk, 21 maart 2019.


In het programma was er naast muziek en een gedicht:

 • de opening door burgemeester Mark Boumans
 • bloemlegging door leerlingen van het Rietveld lyceum
 • vraaggesprek met mevrouw Ans van As-Berendsen
 • weergave van gesprekken met nabestaanden van slachtoffers van maart 1945
 • een requiem voor Doetinchem

 • Ans van As-Berendsen

  Ans van As-Berendsen bij één van haar schilderijen van de bombardementen


  Nieuwjaarsconcert Catharinakerk op zondag 6 januari 2019.


  Het was alweer voor het 4e jaar in successie dat de Stichting Catharina Cultureel een Nieuwjaarsconcert aanbood en we durven gerust te stellen dat daarmee een traditie is gevestigd in Doetinchem.

  Op veler verzoek werd het Salonorkest Schwarze Rose uit Emmerich opnieuw bereid gevonden het podium van de Catharinakerk te betreden. Samen met sopraan Marjo Harmsen bracht het orkest opera- en operettemuziek ten gehore. Onder het genot van een glas wijn of ander drankje kon men meezingen met bekende musicalmelodiën en evergreens uit de jaren `20 tot `50.

  Het slotstuk van deze muzikale start van het nieuwe jaar werd gevormd door het wel bekende 'Land of hope and glory'. Dit werd op het prachtige Flentroporgel uitgevoerd door organist - componist Teun van de Steeg met medewerking van het orkest.

  Namens het bestuur, Jan Keukenkamp, voorzitter.
  Schwarze Rose (links)

  Schwarze Rose (linker deel)


  Schwarze Rose (rechts)

  Schwarze Rose (rechter deel)


  VIVA VIVALDI

  2 december 2018, Catharinakerk Doetinchem.

  Een heerlijk avondje Vivaldi, met naast het prachtige GLORIA-koorstuk RV589 een paar van zijn meest sprankelende, maar ook diep ontroerende, religieuze werken. Met Johannette Zomer (sopraan), Elske te Lindert (sopraan en orgel), Marian Dragt, (mezzosopraan), het Tulipa Consort en het Zomer Academie Zutphen Projectkoor o.l.v. Dirkjan Horringa.

  Het Tulipaconsort bestaat uit de violisten Elisabeth Ingenhousz, Joseph Tan, Marc Cooper, altviolist Yoshiko Morita, cellist Robert Smith en contrabassist Maggie Urquhart, Verder speelde Michiel Niesssen op theorbe (continuo-instrument uit de luitfamilie) en mandoline. Annelies Schraa speelde blokfluit en Nienke van der Meulen blokfluit en hobo.

  Het Zomer Academie Zutphen projectkoor is een select gezelschap van de betere amateurzangers uit het hele land, die met heel veel plezier een paar keer per jaar samen komen om in de diverse projecten van de Zomer Academie mee te zingen. Dirkjan Horringa was deze keer de koorleider en alles werd door Johannettes eigen ensemble, het Tulipa Consort, begeleid.

  Vivaldi's muziek was vernieuwend. Zijn composities waren helder, met harmonische contrasten. Vaak slaagde hij erin prachtige, nieuwe melodieën en thema's te bedenken. Het vrolijke karakter van zijn muziek weerspiegelt zijn plezier in het componeren en is een belangrijke reden voor de enorme populariteit van zijn werken.

  Programma:
  - Sinfonia in D groot, RV 125
  - aria `Ascende laeta` (introduzione), RV 635
  - uit `Juditha Triumphans`, RV 644: de aria`s `Vivat in pace` en `Transit aetas`
  - Concerto in F groot, RV 442
  - `O qui coeli teraeque serenitas`, RV 631
  - uit `Juditha Triumphans`, RV 644: Vagaus` aria `Umbrae carae`
  - Sinfonia `Al Santo Sepolcro`, RV 169
  - `Gloria` RV 589

  Johanette Zomer

  Johannette Zomer (foto Donald Bentvelzen)


  Beleid 2018 t/m 2023

  Stichting Catharina Cultureel op weg naar 2023

  Het bestuur heeft in mei 2018 een nieuwe beleidsnotitie geschreven.
  De doelstellingen van de stichting veranderen niet. De manier waarop we die doelen willen verwezenlijken wel. Met deze nieuwe notitie wil het bestuur het bestaansrecht van de stichting versterken voor het komend decennium.

  De stichting wil haar huidige rol in de exploitatie en in het in stand houden van de Catharinakerk en de Driekoningenkapel uitbreiden en versterken en wel zodanig dat zij in de toekomst ook beheerstaken die de PGD niet meer kan vervullen kan overnemen.
  De beleidsnotitie heeft als titel meegekregen "e;Stichting Catharina Cultureel op weg naar 2023"e;. U vindt de beleidsnotitie hier (pdf).


  Voorblad beleidsnotitie

  Open Monumentendag 2018

  Op 8 september vond om 10.00 uur in de Driekoningenkapel de officiële opening plaats van Open Monumentendag 2018 door burgemeester Mark Boumans. Daarna kon men kijken naar foto's van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. 's Middags presenteerde het Erfgoedcentrum in de Driekoningenkapel de theater-voorstelling 'Vive la Hollande!'.
  In de Catharinakerk was er om 11:00 uur een mini-concert van het Chr. Mannenkoor Meppel. En vanaf 12:00 uur was er boekenmarkt. De afsluiting om 16:30 was er met een concert voor orgel en trompet door Nieuwe Muziek.


  Driekoningenkapel

  Driekoningenkapel


  Catharina Cultureel kwam met boeiend en afwisselend zomerprogramma 2018

  Lunchconcerten, zomeravondconcerten en wisselende exposities: het zomerprogramma van Stichting Catharina Cultureel in Doetinchem was ook dit jaar de moeite waard. Zowel voor toeristen die hun vakantie in of rond Doetinchem doorbrengen als voor de eigen inwoners.

  Catharinakerk middelpunt
  De Catharinakerk was deze zomer zowel letterlijk als figuurlijk het middelpunt van het zomerprogramma. De kerk was in de zomermaanden op dinsdag en zaterdag geopend en het stiltecentrum in de hal van de kerk dagelijks. Op dinsdag en op vrijdag werd het carillon bespeeld.

  Prachtige muziek in de Catharinakerk, onder andere op orgel en piano
  Elke dinsdag van 17 juli tot en met 21 augustus werd er een lunchconcert gegeven in de Catharinakerk. Een aantal concerten werd gegeven op het fraaie Flentrop orgel. Regionaal bekende musici maakten hun opwachting zoals onze stadsorganist Elske te Lindert en Wilbert Berendsen. Zie voor een overzicht van de lunchconcerten www.catharinacultureel.nl onder Activiteiten.

  Afwisselende muziek in de Driekoningenkapel op de zomeravondconcerten
  Vlakbij de Catharinakerk staat de kleine, intieme en sfeervolle Driekoningenkapel. Van 20 juli tot en met 24 augustus werd er elke vrijdagavond een zomeravondconcert gegeven. Onder andere het Oost Gelders Kwintet, Qamm en Paul Mulder zorgden voor mooie concerten die ongeveer een uur duurden. Zie voor een overzicht van de zomeravondconcerten www.catharinacultureel.nl onder Activiteiten.

  Vaste en wisselende exposities
  In de Catharinakerk was in de zomer een beeldenexpositie te zien. In de Driekoningenkapel een wekelijks wisselende expositie. Zie voor een overzicht van deze exposities www.catharinacultureel.nl onder Activiteiten.


  luchtfoto Catharinakerk

  Catharinakerk


  Requiem van Gabriël Fauré bij 4 mei herdenking in Catharinakerk, 2018

  Zoals al enkele jaren gebruikelijk werd er na afloop van de plechtigheid bij het herdenkingsmonument in het Mark Tennantplantsoen in de Catharinakerk een requiem uitgevoerd. Ditmaal betrof het het Requiem van Fauré. Dit requiem is in verschillende perioden ontstaan en het werd bovendien in verschillende bezettingen uitgevoerd. De bezetting waarin het 4 mei in Doetinchem werd uitgevoerd, komt vrij dicht bij de bezetting van Fauré’s eerste uitvoering. Deze bewerking is van David Hill.

  Fauré zegt zelf over het requiem het volgende:
  "e;Het requiem ademt een groots humaan gevoel van het geloof in de eeuwige rust. Het is gezegd dat mijn requiem niet de angst voor de dood uit en iemand noemde het een slaapliedje voor de dood. Maar zo zie ik de dood, als een blijde overlevering en een streven naar de blijdschap hierboven, in plaats van een pijnvolle ervaring. Het requiem is zo zachtmoedig als ikzelf."e;
  Het requiem duurt ongeveer 40 minuten en is door de lengte en door de sfeer die het stuk ademt bij uitstek geschikt voor de avond van 4 mei. Liefde, rust en humaan vertrouwen ademt het in ieder deel.
  Het requiem werd aangeboden door de Stichting Catharina Cultureel. De uitvoerenden:
  Deventer Vocaal Ensemble o.l.v. Elske te Lindert
  Sopraan Elske te Lindert
  Barito Frank van Gerven
  Cello Marije Toenink
  Orgel Liga Vilmane
  Harp Annegreet Rouw

  Deventer Vocaal Ensemble

  Deventer Vocaal Ensemble


  Benefietconcert voor Israël, 2018

  Zaterdagavond 21 april gaf het Hineni Symfonie Orkest in samenwerking met organist Teun van de Steeg een concert in de Catharinakerk.

  Het Hineni Symfonie Orkest heeft een grote bezetting aan muziekinstrumenten. Het bestaat uit 50 professionele musici en staat onder leiding van chef-dirigent Lubertus Leutscher. Sinds 2006 geeft het orkest concerten in binnen- en buitenland. Het trad op in onder andere het Concertgebouw in Amsterdam, de Doelen in Rotterdam en het Jerusalem Theatre in Jeruzalem. 'Hineni' is Hebreeuws voor 'hier ben ik'. Onder dit motto spelen de leden van het orkest, Pro Deo ter bemoediging van het Joodse volk en ter financiële ondersteuning van de Gaarkeuken van Hineni in Jeruzalem.

  Centraal in het programma op 21 april stond de Eerste Orgelsymfonie van A. Guilmant (1837-1911) voor orgel en orkest. Verder speelde het Hineni Symfonie Orkest Die Moldau van Smetana (1824-1884) en speelt Teun van de Steeg op het Flentrop orgel Joodse arrangementen, improvisaties op bekende Jiddische en Israëlische melodieën. Kortom, een hele mooie en gevarieerde avond. Teun van de Steeg is een zeer bekende organist, die concerten heeft gegeven in Nederland en ver over de landsgrenzen. Hij is cantor en vaste organist in twee kerkelijke gemeenten, o.a in De Wingerd in Doetinchem.

  De organisatie Hineni in Jeruzalem biedt steun aan onder meer weeskinderen, kansarme jongeren, Holocaustoverlevenden en slachtoffers van terreur. Het centrum wordt geleid door de Nederlandse Benjamin Philip en beschikt over een grote gaarkeuken, die dagelijks de allerarmsten in Jeruzalem van een gratis warme maaltijd voorziet.

  Hineni Symfonie Orkest

  Hineni Symfonie Orkest


  Lubertus Leutscher

  chef-dirigent Lubertus Leutscher  Teun van de Steeg

  organist Teun van de Steeg


  Doetinchem herdenkt en viert, 2018

  Van 19 tot en met 26 maart herdacht Doetinchem de bombardementen van 1945. In de daarop volgende week werd de bevrijding van onze stad op 2 april herdacht. In die periode vonden er op verschillende plaatsen in de stad herdenkingsmomenten plaats.

  Op vrijdag 23 maart was er een herdenkingsbijeenkomst in de Catharinakerk met een aansprekend programma voor jong en oud. Vanaf 19.30 uur speelde stadsbeiaardier Roel Smit ernstige muziek op het carillon in de toren.

  Programma:
  20.00 Muziek: March uit 'Music for the funeral of Queen Mary' van Henry Purcell, door omfloerste trom en een koperkwartet van Muziekschool Oost-Gelderland.
  20.05 Foto/video presentatie over de bombardementen met orgelmuziek van Wim Ruessink: Fantasia in g moll, J.S. Bach.
  20.10 Theo Rougoor vertelt over de luchtfoto van de gebombardeerde stad, het herdenkingsraam in de kerk en de vredesklok bij het gemeentehuis.
  20.20 Muziek: Canzona uit 'Music for the funeral of Queen Mary' van Henry Purcell.
  20.25 Toespraak door burgemeester Mark Boumans.
  20.30 De burgemeester en leerlingen van het Ludgercollege leggen bloemen en steken kaarsen aan bij het herdenkingsraam.
  20.35 Uitleg Requiem door Teun van de Steeg.
  20.40 Requiem voor Doetinchem van Teun van de Steeg.
  Dit requiem is in 2018 gecomponeerd door Teun van de Steeg, componist, docent piano/orgel en kerkmusicus en wordt onder zijn leiding uitgevoerd door het strijkkwartet van De Muziekschool Oost-Nederland met sopraan Annette Weterings.
  20.50 Afsluiting: koffie en thee.

  Zie het filmpje op Youtube.


  6 muzikanten

  Uitvoerenden van het Requiem.


  Nieuwjaarsconcert 2018 Catharinakerk

  Op zondag 7 januari 2018 verzorgde het salonorkest ‘Schwarze Rose’ uit Emmerich o.l.v. Marina Kirchhofer samen met Elske te Lindert (cantororganist en sopraan) het nieuwjaarsconcert in de Catharinakerk.

  Het was alweer het 3e jaar in successie dat het nieuwjaarsconcert werd georganiseerd door de Stichting Catharina Cultureel, die daarmee een traditie wil vestigen in Doetinchem. Een concert voor iedereen die de stichting en onze monumentale centrumkerk een warm hart toedraagt.
  Het salonorkest bestaat uit 20 musici en bracht met versterking van Elske te Lindert (sopraan) opera- en operettemuziek, musicalmelodieën en evergreens ten gehore. Tijdens het concert werd men verwend met een glaasje wijn of een ander drankje en er kon gedanst worden op de walsen, tango’s en andere muziek van het orkest.
  Het slotstuk werd gevormd door het beroemde muziekstuk 'Pomp and circumstance' met daarin het wel bekende 'Land of hope and Glory' . Dit werd op het prachtige Flentroporgel uitgevoerd door Elske te Lindert met medewerking van trompettist Ulrich Kirchhofer, hoornist Marina Kirchhofer en trombonist Kevin Michelbrink.


  orkest Schwarze Rose

  Foto: Udo Spickmann


  Nieuwjaarsconcert 2017 Catharinakerk

  Op zondag 8 januari 2017 werd u in de Catharinakerk een Nieuwjaarsconcert aangeboden.
  Elske ter Lindert, cantororganist van de Catharinakerk verzorgde een concert dat afgesloten werd met het welbekende "e;Land of Hope and Glory"e;.
  Het concert werd aangeboden door de Stichting Catharina Cultureel die met het nieuwjaarsconcert een nieuwe traditie in Doetinchem wil vestigen.


  Elske ter Lindert

  foto: Elske ter Lindert


  Er is nog oud 'nieuws' te vinden als u klikt op oudnieuws